Maces
Maces je nekynutý chleba, jehož příprava je spojená s upomínkou na exodus Židů z Egypta. Tuto událost si připomínáme při svátku Pesach, kdy v jídle nesmí být podáváno nic kynutého ani kvašeného. Podává se při sederové večeři. Aby chléb nenakynul, musí se těsto péct rychle po zadělání, podle tradice nejdéle do 18 minut. Mimo svátek Pesach připoíná maces těžký život Židů v Egyptě. Připravuje se z mouky a vody. V období svátku Pesah musí být použita mouka vyrobená ze zrn, která nesmí přijít do styku s vlhkostí, navíc těsto musí být připravováno pouze z vody a specielně hlídané pšeničné mouky. Těsto se ihned zpracovává na tenké pláty, tak aby nedošlo k nechtěnému kvašení, a peče se z obou stran. Připravuje se pod dohledem rabína. Původně byl maces kulatý, od roku 1875 má hranatý tvar, k čemuž přispěla strojová výroba macesů v Anglii. Maces může být i rozemletý jako macesová mouka. Z ní se dělají známé knedlíčky do polévky.
Vložte komentář!