Home » Novinky, Oznámení, Zpráva dne

Dny židovské kultury Olomouc 2010

13 září 2010

Bouřlivý rozvoj střední Moravy na konci 19. století do značné míry určilo intenzívní střetávání a setkávání tří vzájemně se ovlivňujících kuturních etnik – českého, německého a židovského. Třetí ročník Dnů židovské kultury Olomouc představí významné židovské osobnosti našeho regionu, jejichž tvorbu i osudy tato specifická historická danost významně formovala.

   V osobách filozofů Edmunda Husserla a Ludwiga Wittgensteina přicházejí zcela nové myšlenkové koncepce, které zásadně proměnily nazírání člověka na svět a sebe sama. Osudy izraelské módní návrhářky Loly Beer Ebner, hollywoodského režiséra Edgara G. Ulmera či olomouckého fotografa Solomona Wasserfogela ilustrují kromě jejich individuálních úspěchů i kataklyzmata 20. století, jež nenávratně pohřbila staleté soužití odlišných kultur.

   Kromě bohatého kuturního a vzdělávacího programu pro nejširší veřejnost chceme prostřednictvím besed a filmových projekcí přiblížit žákům základních a středních škol Olomoucka zkušenost holocaustu – šoa. Partnerem školních projekcí je společnost Člověk v tísni.

Festival pořádají:    Divadlo hudby Olomouc, Židovská obec Olomouc,

                            Muzeum umění Olomouc a Univerzita Palackého v Olomouci



Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>