Home » Novinky, Oznámení, Zpráva dne

Lipenské Memento

25 června 2010

12. června 2010 byl v Lipníku na popud Dr. Ing. Jiřího Schreibera, CSc., posledního lipenského Žida, který přežil holocaust, odhalen u bývalé synagogy, v místech zaniklého židovského pohřebiště, památník s názvem Memento.

Město Lipník využilo k této události 6. ročník exteriérové výstavy Kov ve městě. V prostranstvích města jsou prezentována díla studentů a absolventů Soukromé střední umělecké školy AVE ART v Ostravě. Zatímco ostatní artefakty budou ve městě vystaveny pouze po dobu trvání výstavy, plastika MEMENTO studenta Lukáše Dvorského zůstane v Lipníku nastálo. K monumentalitě plastiky přispívá její umístění na metrovém soklu, takže k nebi vztažené ruce dosahují do výšky téměř tří metrů.

Výstava Kov ve městě byla zahájena právě odhalením památníku Memento. Čestným hostem tohoto aktu byl pan Jiří Schreiber. Akt se konal pod záštitou premiéra České republiky Jana Fischera.

O hudební doprovod se postarala klezmerová kapela Simcha z Ostravy, kterou členové ŽO Olomouc znají i z jejího vystoupení na obci.

V úvodním slově připomněl starosta Lipníka Ing. Miroslav Přikryl historii židovského osídlení města až po jeho tragický konec. Za Židovskou obec Olomouc promluvil člen představenstva Tomáš Hrbek. Ocenil úsilí Jiřího Schreibera o realizaci pomníku i přístup vedení města Lipníku. Zvlášť vyzdvihl práci mladého tvůrce Mementa, který zastupuje generaci, jíž je připomínka holocaustu určena především.

Za Olomoucký kraj, který na projekt přispěl finančně, promluvil náměstek hejtmana Mgr. Radovan Rašťák.

Před samotným odhalením památníku, kterého se ujali společně pan Jiří Schreiber a starosta města Miroslav Přikryl, promluvil autor skulptury Lukáš Dvorský. Ve své řeči vysvětlil svůj vztah k událostem druhé světové války, který mu zprostředkovala literatura, zejména četba Arnošta Lustiga. Symbolické je, že Lukáši je právě tolik let, kolik bylo Jiřímu, když utíkal z pochodu smrti. Memento je Lukášova maturitní práce, v době odhalení památníku ho zkouška dospělosti teprve čekala.

 Po vlastním aktu odhalení památníku zavzpomínal pan Schreiber na svou rodinu a lipenské přátele. Na závěr se za zavražděné lipenské Židy pomodlil Kadiš.



Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>