Home » Oznámení

Nový košer obchod

3 března 2010

Bílkova ulice se pomalu stává, alespoň co se potravy týká, jedním z významných míst židovské Prahy. V těsném sousedství košer restaurace Dinitz byl ve středu 3. února otevřen obchod s košer potravinami, sýry, vínem, těstovinami, mlékem a mléčnými výrobky, masem a uzeninami. V nabídce je dále chumus, saláty, nealkoholické nápoje, zákusky, sušenky a různé sladkosti, zkrátka všechno, co má být v menší potravinové samoobsluze běžně k dostání. Výrobky jsou především izraelské a belgické provenience, maso a uzeniny zejména z Polska, řada potravin je ale i z domácí produkce a má hechšer pražského rabinátu. Pražský rabinát také vykonává kontrolu a je garantem toho, že jak nabízené potraviny, tak i jejich uskladnění a prodej odpovídají všem předpisům kašrutu.

Majitelem obchodu a současně i prodavačem, skladníkem a nákupčím je pan Zakir Mirzoev, který do Prahy poprvé přijel v roce 1993. Pochází z Dagestánu, z pro nás exotického a svou historií velmi zajímavého etnika takzvaných horských Židů, kteří odedávna žijí na Kavkaze a svůj původ odvozují od deportovaných zajatců z kmenů Juda a Benjamin. Je členem pražské obce, které již několik let opatřuje a dodává maso a masné výrobky.

Košer Market v Bílkově ulici 16 v Praze 1 na Starém Městě je otevřen denně od 8.30 do 18.30, pochopitelně mimo sobotu. V pátek zavírá vždy hodinu před začátkem šabatu. Je určen nejširší veřejnosti a ceny jsou na košer potraviny velmi rozumné. Pokud bude obchod prosperovat a udrží se, bude konečně v Praze, tak jak je to jinde ve světě běžné a jak to má být, normálně dostupný a fungující podnik tohoto druhu. A to jsme dlouho postrádali.

jd



1 komentář »

  • Jana Procházková píše:

    Dobrý den,
    dcera byla před časem v Izraeli a odtamtud si přivezla vzpomínku na jedno velmí dobré jídlo – Chumus. Nyní byla v Praze na dovolené a přivezla si dvě balení tohoto Chumusu, každý jiná chuť. Je to skutečně výborné, jen mne mrzí, že tam nekoupila i židovský chléb. Zkoušeli jsme to uvařit doma, ale tu zvláštní chuť jsme nedocílili. Nemáte ještě někde jinde v republice obchůdek s těmito potravinami? Já jsem z Olomouce, pátrala jsem ve Zdravých potravinách, ale tam ani nevědí o čem mluvím. Děkuji za odpověď. Jana Procházková

Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>