Home » Novinky, Oznámení

Aktuální informace o GHETTO RENTE (12/2009)

16 prosince 2009

Na základě nové interpretace ze strany Sociální správy v Landshutu nyní dochází ke zpracování cca 700 žádostí o tzv. Ghetto  Rente z České republiky.

V roce 2003 došlo na popud Terezínské iniciativy ve spolupráci s NS-Beratung Köln k prvnímu podání žádostí o tzv. Ghetto Rente. Prostřednictvím advokátní kanceláře Thiel und Strünk v Düsseldorfu si podalo žádosti 350 – 400 žadatelů. Česko-německý fond budoucnosti v té době zjistil, že okruh oprávněných žadatelů by mohl být podstatně širší. Díky grantu, který poskytla Česká rada pro oběti nacismu, mohlo být nakonec zpracováno a podáno cca 700 žádostí českých obětí.

Až na několik výjimek byly veškeré žádosti během roku 2003 pozastaveny až do projednání tří ukázkových soudních sporů. Důvodem pro odmítání českých žádostí byly platby v rámci českého důchodového systému vyplývající z držení Osvědčení dle Zákona 255/46 Sb. Počátkem roku 2009 nejvyšší sociální soud v Kasselu rozhodl, že doba strávená v ghettu, která se objevuje v zápočtových listech jednotlivých žadatelů, nemůže být důvodem pro zamítnutí žádosti.

Důsledkem tohoto soudního rozhodnutí byla i nová interpretace příslušné německé sociální správy v Landshutu a změna postoje k českým žádostem. Držení Osvědčení dle Zákona 255/1946 Sb. v tuto chvíli není důvodem pro zamítnutí českých žádostí. Úřad v Ladshutu začal žádosti zpracovávat.

Předpoklady pro kladné vyřízení žádosti jsou: dobrovolná práce v ghettu za úplatu. Dle našich informací podstatná část českých žadatelů tento předpoklad splňuje. Dalším předpokladem je minimální doba pěti let. Aby českému žadateli vznikl nárok na německý starobní důchod se zpětným účinkem k roku 1997, musí být celková doba pojištění 5 let. Doba pojištění se skládá ze dvou částí. Je to jednak pracovní doba – tj. dobrovolná práce v ghettu a dále pak tzv. náhradní doba. Do náhradní doby se započítává „omezení na svobodě“, počínající povinností nosit židovskou hvězdu od 1.9.1941, pobyty ve sběrných táborech, koncentračních či pracovních táborech, dále doba rekonvalescence. Dle názoru úřadu v Landshutu bude náhradní doba uznána až do 31.12.1949. Náhradní doby však mohou být v rámci německého sociálního systému uznány od věku 14 let výše. V důsledku tohoto výkladu ročníkům 1927 a starším může být uznána náhradní doba v období 1.9.1941-31.12.1949. Naproti tomu ročníky 1935 a mladší náhradní dobu uplatnit nemohou.

Žadatelé, kteří splní minimální dobu 5 let (doba práce + náhradní doba), by měli obdržet důchod z Německa zpětně od roku 1997, pokud si podali žádosti v roce 2003. Žadatelé, kteří nesplní dobu 5 let, mohou obdržet důchod zpětně pouze od roku 2002 (k tomuto datu začala platit česko-německá dohoda o vzájemném uznání důchodů).

Výše důchodů se bude lišit v závislosti na délce pracovní doby v ghettu a druhu práce, kterou žadatelé v ghettu vykonávali. Jednotlivé druhy práce budou hodnoceny dle platebních tabulek.

Problematika Anerkennungsleistung

Na základě celosvětově neuspokojivé situace ohledně Ghetto Rente schválila německá strana roce 2008  tzv. Richtlinie k Anerkennunsleistung. Žadatelé, kterým byly žádosti o Ghetto Rente definitivně zamítnuty, mohou díky tomuto nařízení obdržet jednorázovou platbu ve výši 2000 EURO. Jelikož byly tehdy takřka všechny české žádosti pozastaveny, podařilo se nám vyjednat výjimku, na základě které mohou čeští žadatelé obdržet dávku Anerkennungsleistung i bez definitivního odmítnutí žádosti. Dle našich dosavadních informací si žádost o Anerkennungsleistung podalo 469 obětí z České republiky.

Kvůli neslučitelnosti přiznání Ghetto Rente a Anerkennungsleistung zároveň dojde k nutnosti vrátit Anerkennunsleistung v případě přiznání německého důchodu. Žadatel, který obdržel dávku Anetrkennungsleistung ve výši 2000 EURO a nyní mu bude přiznán důchod, musí částku 2000 EURO vrátit. O této eventualitě byli všichni žadatelé informováni během vyplňování žádostí o dávku Anerkennungsleistung v roce 2008. Ve formulářích, které nyní úřad v Landshutu rozesílá, je nabízena možnost automatického stržení částky 2000 EURO z doplatku důchodu. Může nastat problém, že výše zpětně vypláceného důchodu bude nižší nežli 2000 EURO, a to zejména u ročníků 1935 a mladších. Tito žadatelé však mají možnost do tří měsíců od doručení důchodového výměru stáhnout žádost o Ghetto Rente. Tímto stažením žádosti zanikne možnost obdržet důchod, ale žadatel pak nebude povinen vracet dávku Anerkenungsleistung ve výši 2000 EURO. Takovéto stažení žádosti o důchod musí být podáno písemně. Záleží na rozhodnutí každého žadatele, pro jaký postup se v takovém případě rozhodne. Zdůrazňujeme, že povinnost vracení dávky Anerkennungsleistung se týká pouze těch žadatelů, kteří dávku ve výši 2000 Euro obdrželi.

Problematika dědictví

Pokud žadatel o Ghetto Rente po podání žádosti zemřel, mohou dědicové dle českého práva žádat o zpětnou úhradu důchodu do roku 1997 (v případě splnění doby 5 let), anebo roku 2002 (v případě nesplnění). Zpětná výplata pak připadá v úvahu za období do data úmrtí původního žadatele. Dědici si musí podat žádost doloženou úmrtním listem a dědickým rozhodnutím.

Pokud žadatel zemřel a zanechal vdovu či vdovce, má vdova či vdovec nárok na zpětné úhrady do data úmrtí a nadto si  může podat vdovskou žádost. Vdovám a vdovcům pak může být přiznán a vyplácen důchod za zesnulého. Žádost o vdovský/vdovecký důchod může být podána, pouze pokud se oběť dožila roku 1997.

Povinnost vracení dávky Anerkenungsleistung (2000 EURO) se vztahuje i na vdovy/vdovce a další dědice. Dědicové mají stejnou možnost stažení žádosti v případě, že je dávka Anerkennungsleistung vyšší než-li doplatek důchodu (viz výše).

Praktické informace

 Úřad v Landshutu nyní rozesílá tři formuláře:

 

  1. První formulář je potvrzení pro úřad, že žadatel žije. Zde je nutný ověřený podpis.
  2. Druhý formulář je potvrzení bankovního spojení, který by měl být ověřen příslušnou bankou. Pokud banka tento formulář odmítne potvrdit, stačí jiné potvrzení banky o tom, že žadatel má u banky účet. Platí, že německé starobní důchody mohou být vypláceny výhradně bezhotovostní převodem na účet žadatele.
  3. Ve třetím formuláři žadatel potvrdí souhlas s odečtením jednorázové dávky Anerkennugsleistung, pokud tato byla vyplacena. V případě, že výše zpětné úhrady je nižší než-li 2000 EURO, může se žadatel s úřadem v Landshutu domluvit na pozastavení další měsíční výplaty důchodu do té doby, než-li bude celá dávka Anerkennungsleistung vrácena. Upozorňujeme, že nesplacená částka může být vymáhána od dědiců.

 

Žádosti o přiznání německého starobního důchodu za práci v ghettech je možné podávat i nyní, ovšem tím rozdílem, že nyní již nemůže dojít ke zpětné úhradě.

Zpracoval: Martin Thiel

V Praze 15.12.2009



Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>