Home » Novinky, Oznámení

Synagoga Turnov + program

4 května 2009

Turnovská synagoga pochází z roku 1719 a byla vystavěna z kamene uvnitř bloku domů židovské čtvrti.

Židovská synagoga z počátku 18. století je jedinou synagogou v severních Čechách, která přečkala nacistickou okupaci. Dle doložených písemných pramenů se jedná o třetí budovu židovské synagogy v Turnově, první dvě synagogy byly dřevěné a shořely při požárech města.

V přízemí, hned v předsíni se nachází výklenek, v němž bylo umístěno umývadlo tzv.kijor, k rituálnímu očištění rukou přítomných. Hlavní modlitební sál zdobí zrestaurované barevné arabesky z přelomu 19. a 20. století, kdy byl do budovy zaveden elektrický proud. Uprostřed modlitebního sálu se na zemi rýsují obrysy dávno zbořené bimy, místa, kde se předčítalo z Tóry. Na čestném místě vedle svatostánku (aron ha-kodeš) jsou umístěny pamětní desky významných členů zdejší židovské obce. Galerie nad předsíní je zdobena kovanou mříží. Sloužila ženám, které do synagogy přicházely zvláštním venkovním krytým schodištěm.

Vlastníkem synagogy je Město Turnov. Prostory jsou využívány ke kulturním a společenským účelům.

Program vzdělávacích akcí, výstav a koncertů (2 strany v pdf formátu)



Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>