Home » lidé

Fritz Zweig

27 prosince 2008

Fritz Zweig , slavný dirigent  a později hudební pedagog, narozený v Olomouci 8. září 1893.  Bratranec dramatika Maxe Zweiga a vzdálený příbuzný spisovatele Stefana Zweiga. Od dětství projevoval výrazné hudební nadání, byl vynikajícím pianistou, ale hrál i na varhany     (podle vzpomínek současníků hrával na příklad  skladby J.S.Bacha  pro své přátele v olomoucké synagoze). Vystudoval v Olomouci německou základní školu a pak olomouckou Staatsoberrealschule, kde v roce 1910 maturoval. Po maturitě odešel do Vídně, kde byl privátním žákem slavného Arnolda Schönberga, kterého v roce 1912 následoval i do Berlína. V letech 1913 – 1933 (s nucenou přestávkou za 1. světové války, kterou strávil nejprve v Haliči, později jako důstojník dělostřelectva  v Dolomitech) pracoval v Německu. V roce 1923 přišel do Berlína. Nejdříve pracoval jako korepetitor, později jako šéfdirigent řady známých operních domů  (Volksoper, městská opera v Charlottenburgu, slavná Kroll-Oper, státní opera Unter den Linden). V roce 1924 se oženil s ovdovělou známou operní pěvkyní Tilly de Garmo (rozenou   Mathilde Klara Jonas). V roce 1934 opouští nacistické Německo, stěhuje se nejprve do Francie a  pak  do Prahy, kde zastával místo dirigenta Německého divadla. V roce 1938 odešel i s manželkou znovu  do Paříže, byl hostujícím dirigentem v Grand Opéra a pravidelně  hostoval i v Covent -Garden  Oper v Londýně.  Dva dny před obsazením Paříže Němci uprchl poslední americkou lodí z Evropy do USA.

V Americe začal svoji kariéru jako učitel hry na klavír, později působil jako dirigent a nakonec jako  pedagog  na Music Academy of the West v Santa Barbara. Nemohl již dirigovat, protože onemocněl nádorem hrtanu a po operaci měl potíže s řečí, polykáním a časté bolesti.. Jako hudební pedagog vychoval řadu vynikajících dirigentů. Dožil se 91 let, zemřel v Los Angeles 28. února 1984.

Připravil Pavel Maňák



Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>