Home » Novinky

Jom ha-šoa 21.4. 2020 – virtuální čtení

16 dubna 2020

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“, je dnem, kdy se prostřednictvím občanských a náboženských obřadů vzpomíná na památku šesti milionů zavražděných Židů i na židovské hrdiny bojující proti nacistům, ale i další oběti nacistického rasového pronásledování. Letos připadá den, kdy si také v České republice připomínáme oběti holocaustu, na 21.dubna. Letos mělo již po patnácté proběhnout Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa ve 28 městech České republiky. V Olomouci na Horním náměstí jsme si také měli vzpomenout tradičním veřejným čtením jmen obětí holocaustu. Celorepublikově akci koordinuje Institut Terezínské iniciativy.

V souvislosti s karanténními opatřeními kvůli nemoci covid-19 se však připomínka nemůže konat ve veřejném prostoru. Jelikož je datum konání akce navázáno na historické datum, nelze připomínku přesunout na později. Proto bylo rozhodnuto připomínku nevinných obětí rasového pronásledování za druhé světové války přesunout do virtuálního prostoru na internetu a sociálních sítích.

Jádrem akce zůstává maraton čtení jmen, tentokrát ve virtuálním prostoru, do kterého se mohou připojit předem přihlášení zájemci o čtení a 21. dubna 2020 od 14 do 17 hodin přečíst jména a stručné osudy obětí holocaustu právě tam, kde se nachází. Živé čtení bude možné sledovat na stránkách Institutu Terezínské iniciativy, kam bude přenášeno. I mimo tento čas bude možné se připojit ke čtení na sociálních sítích – stačí nahrát krátké video, na kterém přečte několik vybraných jmen obětí holocaustu s jejich stručnými osudy, a umístit toto video na sociální sítě s hastagem #ctujmenanajomhasoa či dát jinak najevo, že se ke čtení jmen připojil. Veškeré informace a způsoby, jak se ke čtení přidat, najdou zájemci na stránkách www.terezinstudies.cz nebo na www.facebook.com/jomhasoa. Informační brožura, kterou každý rok dostávají lidé, kteří přicházejí číst jména na náměstí českých měst, bude letos vydána v on-line podobě a každý si ji bude moci stáhnout na stránkách Institutu Terezínské iniciativy.

Celá akce se koná pod záštitou J. E. Daniela Merona, velvyslance státu Izrael v České republice.