Home » Novinky

Daniel Kahn & The Painted Bird

6 února 2018

Koncert – úterý 20. 2. ve 20.00 hodin | DIVADLO HUDBY | VSTUPNÉ 300 / 250 Kč

Berlínská radikální jidiš kapela desperátů s punkovými názory Daniel Kahn & The Painted Bird je od ledna na evropském turné s repertoárem z nového alba The Butcher’s Share. Koncert v olomouckém Divadle hudby je zastávkou mezi vystoupeními ve Vídni a Frankfurtu nad Mohanem. 

Skladby v pořadí pátého CD The Painted Bird se věnují aktuálním palčivým politickým a společenským otázkám dneška, jako je pojetí svobody či migrace. Revoluční a mnohdy až apokalyptické hymny jsou někdy vtipné, někdy strašidelné, někdy k uzoufání smutné, v každém případě posluchače převádí přes hranice jazyků, kultur i žánrů

Daniel Kahn pochází z Detroitu, kde studoval na michiganské univerzitě herectví, režii, psaní dramat a poezii. V roce 2005 se usídlil v Berlíně, kde založil kapelu The Painted Bird, která od té doby vydala pět alb a jejíž repertoár tvoří klezmer, radical yiddish song, politický kabaret či punkfolk. Název kapely odkazuje ke stejnojmennému kontroverznímu románu Jerzy Kosińského z roku 1965 (česky pod názvem Nabarvené ptáče), který vypráví drsný příběh malého židovského chlapce potloukajícího se během 2. světové války po východním Polsku plném chaosu, násilí a krutosti.

Daniel Kahn & The Painted Bird jsou pro klezmer tím, čím byly The Pogues pro folk. Je to hudba ze štetlu, kořeněná přesnou dávkou punku – polyglotní, panevropský punkfolk. Kahn skládá skvělé písně někde mezi Leonardem Cohenem a Mordechajem Gebirtigem, či mezi Nickem Cavem a Hirschem Glikem. (Z recenze v německém deníku Die Zeit.)