Home » Novinky

Den vzpomínání na oběti holocaustu

8 dubna 2016

Jom hašoa 20165.5. Olomouc Horní náměstí od 14:00. Připojte se k nám na náměstích jedenácti českých a moravských měst a přečtěte několik jmen a stručných osudů židovských a romských obětí nacistické perzekuce. V Izraeli je od roku 1953 Den vzpomínání na oběti holocaustu  oficiální vzpomínkou na miliony Židů zavražděných během holocaustu, na na dvě minuty znějí sirény a zastavuje se život. Také si připomínáme židovské hrdiny, kteří vedli povstání v nacistickém ghettu ve Varšavě v roce 1943.  Klíčovou aktivitou Jom ha-šoa v České republice je čtení jmen obětí.

Motto letošního 11. ročníku akce v České republice: “Je rozdíl mezi pasivním dobrem a aktivním dobrem. To druhé, dle mého názoru, znamená věnovat čas a energii tomu, aby člověk zmírnil bolest a utrpení. Vyžaduje to, aby člověk šel, vyhledal ty, již trpí a jsou v ohrožení; nikoliv pouze žít vzorně pasivním způsobem a nekonat zlo.” (Nicholas Winton).

V minulosti byla naše země mnohokrát svědkem příchodu lidí ohrožených ve svých zemích na zdraví, svobodě a životě. Hledali zde útočiště a bezpečí. V období, které předcházelo samotnému holocaustu-šoa, to byli uprchlíci z Německa, později z nacisty okupovaných území. Můžeme najít příklady lidí, kteří tehdy nabídli svou pomoc? A můžeme se jimi inspirovat dnes?

Akce se koná pod záštitou ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a primátora statutárního města Olomouc doc. Mgr. Antonína Staňka, Ph. D.

Pozvanka_Karta A5_web-page-001 Pozvanka_Karta A5_web-page-002