Falafel
Falafel je tradiční pokrm v Izraeli i v dalších zemích Blízkého Východu. V Izraeli se připravuje z okořeněné směsi, jejíž hlavní součástí je uvařená cizrna. Cizrna (celým názvem cizrna beránčí) je vysoce výživná luštěnina, oblíbená v evropské i orientální kuchyni. Dostala svůj název podle hrbolatého povrchu připomínající ovčí hlavu. K vychladlé cizrně přidáváme podle chuti cibulku, česnek, petrželovou nať, koření či sezamová semínka. Do směsi přidáme vajíčko a dle potřeby trochu mouky.
Směs vyválíme a po slití přebytečné vody do kuliček o průměru většího vlašského ořechu. Kuličky trochu zploštíme a fritujeme je nebo smažíme dozlatova na olivovém oleji na pánvičce. Podávají se horké, osušené na ubrousku se zeleninovou oblohou a s citronem.
Vložte komentář!