Home » Novinky

Vzpomínka na holocaust žije – PLAKÁTY

8 ledna 2014

Vlastivědné muzeum Olomouc

Vzpomínka na holocaust žije – plakáty

Plakáty ke Dni památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti (27. leden).

Výstava bude zahájena vernisáží 23. ledna 2014 v 17 hod. v přízemí u Handkeho sálu.

Pořádá Židovská obec Olomouc

Záštitu převzal Ing. Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí ČR

plakaty 1 Druhý ročník plakátové soutěž „Keeping the Memory Alive“ je společným projektem Yad Vashem (Izrael), Evropského institutu odkazu šoa, o. p. s. (Česká republika), The London Jewish Cultural Center (Velká Britanie), kanadského předsednictví v organizaci International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) a The Holocaust and United Nations Outreach Programme (OSN).

Studenti umění a designu z Kanady, Velké Británie, České republiky, Izraele, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Rakouska, Ruska a Indonésie zaslali do soutěže stovky návrhů na téma „Journeys through the Holocaust“.  Navzdory tomu, že většina studentů se předtím nikdy osobně s tématem holocaustu nesetkala, mnoho návrhů překvapilo hloubkou myšlenky a ukazovalo na opravdové zaujetí tématem. Z množství návrhů nakonec mezinárodní porota vybrala 16 vítězných prací, které návštěvníci na výstavě uvidí.

Organizátoři soutěže věří, že připomínka holocaustu má stále význam pro zachování paměti pro budoucí generace, a je i nadále důležitým tématem pro celosvětovou veřejnost. Výstava 16 unikátních plakátů bude mimo jiné důležitou součástí Mezinárodního dne památky obětí holocaustu v roce 2014.

Přestože v tomto ročníku žádný z českých studentů nedosáhl na vítězné tři příčky,  i tentokrát se čeští zástupci dostali do finálové šestnáctky, a tak návrhy 4 českých studentek tvoří součást výstavy, která proběhne opět na celosvětové úrovni. Některé z českých autorek přislíbily účast na vernisáži. Vlastivědné muzeum Olomouc se připojuje k této akci již podruhé. V roce 2012 vystavilo vítězné plakáty vzešlé z první soutěže.