Home » Novinky

Třetí vlna kladení Stolpersteine v Olomouci

11 července 2013

Zahájení, na které zveme zástupce médií, se koná

v sídle Židovské obce Olomouc, Komenského 7, v pátek 19. července v 9.30 hodin.

Přítomen bude i autor projektu německý výtvarník Gunter Demnig.

Pozvány jsou rodiny olomouckých obětí holocaustu, jejichž členové položení kamenů iniciovali. Při setkání budou prezentovány osudy zavražděných olomouckých občanů, budou představeny kameny a fotografie, případně další rodinné dokumenty.

První letošní pamětní kámen, věnovaný památce MUDr. Adolfa Ziffera zahynuvšímu 8. července 1942 v Terezíně, bude pak v 10.30 hodin položen v Komenského ulici č. 3.

Poprvé bude položen pamětní kámen také na Horním náměstí. V čísle 7 zde měl fotografický ateliér Adolf Waldek-Wasservogel, který převzal rodinnou živnost po svém otci, nejvýznamnějším olomouckém fotografovi 19. století Sigmundu Wasservogelovi (1846-1909).  Adolf Waldek-Wasservogel byl po 15. březnu 1939 pro svůj židovský původ donucen vzdát se vedení fotografické živnosti a 20. ledna 1941 spáchal sebevraždu. Stal se tak jednou z prvních olomouckých obětí nacistické perzekuce.

Celkem bude položeno 29 kamenů:

Stolpersteine - harmonogram položení 19.7. 2013

V minulých dvou letech bylo položeno již 73 kamenů, celkem bude tedy v Olomouci již 102 kamenů.

Stolpersteine (obrazně kameny, o které se zakopává, či lépe, má se zakopnout) patentoval německý výtvarník Gunter Demnig již v roce 1993 a o několik let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Jde o betonové kostky o rozměrech 10 x 10 cm, které se vkládají do chodníků před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech.

Letošní kladení Stolpersteine finančně podpořilo statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.

Více informací na https://kehila-olomouc.cz/rs/soucastnost/stolpersteine/