Home » Novinky

Olomouc se připojí k sborovému happeningu „PAMATUJ! – REMEMBER!“

1 března 2013

V noci z 8. na 9. března 1944 bylo v plynových komorách Osvětimi II–Birkenau zavražděno 3792 nevinných mužů, žen a dětí, kteří byli deportováni do Osvětimi z terezínského ghetta v září 1943. Dalších 6 500 mužů, žen a dětí bylo zavražděno v nocích 10. a 11. července 1944. Během těchto nocí zahynulo více než 10 000 československých občanů. Byla to největší hromadná vražda v českých dějinách, jejíž obětí byli i naši olomoučtí spoluobčané.

Z iniciativy sbormistra vokálního souboru Geshem Ing. Marka Šlechty se bude 7. března 2013 konat na náměstích asi 50 českých a moravských měst a obcí sborový happening, který připomene tuto tragickou událost. Na řadě míst vystoupí několik pěveckých souborů společně.

V Olomouci vystoupí 7. března v 17 hodin na Horním náměstí sbor Kassiopea, vedený Hanou Vyroubalovou. Sbor zazpívá písně, které podle zachovaných svědectví zněly z úst těch, kteří šli oné noci na smrt. Jsou to písně naděje, víry a touhy po životě: Hatikva (Naděje), lidová píseň, která se později stala hymnou Státu Izrael, Shema Jisrael, vyznání víry, a Kde domov můj?, česká státní hymna.

O smyslu akce promluví Ladislav Šnevajs, náměstek primátora města Olomouce, a Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí v České republice

Akci pořádá Židovská obec Olomouc ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.

Zveme širokou olomouckou veřejnost k účasti.