Home » Novinky, Zpráva dne

Stolpersteine (Kameny zmizelých) budou v Olomouci poprvé položeny 16. června

28 března 2011

Stolpersteine jsou pamětní kameny připomínající oběti holocaustu, které se pokládají před dům, z něhož byl dotyčný člověk nacisty deportován do koncentračního tábora a tam zavražděn. S touto ideou přišel německý umělec Günter Demnig, který v roce 1993/94 a v roce 1995 umístil první kameny v ulicích Kolína nad Rýnem, následoval Berlín a další německá města. K dnešnímu dni bylo položeno přes 23 tisíc kamenů ve stovkách evropských měst.

Stolpersteine je složenina německých slov stolpern (klopýtnout, škobrtnout) a stein (kámen). Název vyjadřuje sílu příběhu, který se za každým ze Stolpersteinů skrývá, a který nám nedovoluje jej minout a pokračovat v chůzi. Naopak nás nutí zastavit se a symbolicky se sklonit před obětí, jejíž jméno je na kostce vyraženo. Jde o betonovou kostku rozměru 10 x 10 x10 cm s mosaznou tabulkou na povrchu jedné ze stran, na níž jsou vryta jména a data dávného obyvatele domu.

Projekt Stolpersteine postupně expandoval za německé hranice a dnes probíhá jeho realizace i v Rakousku, Itálii, Nizozemsku, Belgii, Francii, Polsku a Maďarsku, na Ukrajině, v Norsku a Dánsku.

V České republice se začal projekt Stolpersteine realizovat nejdříve v Praze. V současné době jsou kameny položeny v městských částech Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7 a Praha 8. Kameny byly položeny také v Brně, Neratovicích, Třeboni a Ostravě. K projektu se dále vedle Olomouce přihlásili v Kolíně a Teplicích.

V končícím roce 2010 se Židovská obec Olomouc soustředila na zjišťování zájmu ze strany potomků zavražděných Olomoučanů židovského původu. Toto naše dotazování se setkalo se zájmem zejména u rodin žijících v zahraničí.

Kladení kamenů ve městě je jednorázová akce, u které jsou přítomni vedle autora projektu rodinní příslušníci obětí. Kladení proběhne 16. června 2011.

V případě, že máte zájem o položení pamětních kamenů pro své příbuzné nebo známé obraťte se na sekretariát ŽO do 15. března 2011.
email : kehila@kehila-olomouc.cz nebo tel: 585223119

Bližší informace o projektu najdete na webových stránkách:

http://www.stolpersteine.cz/

http://www.stolpersteine.com/



Vložte komentář!

Komentář můžete vložit prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

Prosíme, neodbíhejte od tématu a nezaplňujte diskusi nevhodným obsahem.

Můžete použít následující tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>